Despre Costuri Auto
Tip Articol
Articolul se scrie si rescrie in functie de alegerile voastre pe parcursul lui! Aceasta fiind versiunea adaptativa a articolului.

Adaptiv inseamna ca puteti selecta diverse optiuni si introduce diverse valori pe parcursul articolului in functie de care acesta se modifica.

Static inseamna un articol obisnuit cu optiunii si valori nemodificabile.

Aveti posibilitatea de a alege intre articolul adaptativ si articolul static mai jos.

Acest calculator foloseste ultimile technologii web fiind o aplicatie web progresiva ce poate fi instalata prin simpla adaugare pe ecranul de pornire sau pe desktop. Folosirea acestui calculator ca si aplicatie permite folosirea lui chiar si offline si doar la un click distanta. Mai multe detalii despre progressive web apps (pwa) gasiti pe google.

Descrie Costuri Auto

In cele ce urmeaza voi incerca sa explic viziunea asupra costurilor auto al acestui site si sa prezint motivele ce au dus la existenta acestuia. Pentru o intelegere cat mai buna a textului de mai jos va sugerez sa il cititi pana la sfarsit fiindca s-ar putea ca lucrurile sa nu fie tocmai bine intelese inca de la inceput si chiar cred in utilitatea acestui site iar explicatiile de aici va pot fi de mare folos daca ajungeti sa le intelegeti si internalizati.

  1. Voi prezenta prima data:
  2. 1.Motivele personale
  3. Dupa care
  4. 2.Viziunea site-ului
  5. Ne reintoarcem la motive
  6. 3.Motivele externe
  7. Incheiem evident cu
  8. 4.Concluzii

Motivele personale ce au dus la aparitia Costuri Auto


Acesta este un site personal nascut din dorinta de stii cel putin aproximativ cat ma ajunge o masina lunar, cam cati bani imi scoate din buzunar in functie de mai multi indicatori. Am vrut sa stiu cat mai exact pentru situatia mea, sa am control cat mai mare asupra calcului, nu doar statistici generale cum am gasit in majoritatea cazurilor de la diverse companii sau firme specializate pe acest domeniu. Asadar acest site este nascut dintr-o curiozitate personala imbinata cu pasiunea pentru tehnologia informatiei si distribuirea libera a informatiilor si cunostintelor. Imi doresc doar sa va fie de folos acest site, sa va ajute sa va prognozati cat mai bine cheltuielie aduse de automobilul propriu de-a lungul folosirii acestuia, astfel sa va organizati cat mai bine cu finatelele proprii.

Viziunea Costuri Auto

Acest site are ca viziune schimbare perspectivei de la costul de achizitie al unui automobil la costul de detinere si uz al acestuia. As indrazni sa spun ca, costul de detinere si uz este singurul cost care exista cu adevarat. Aparentul cost de achizitie este doar un efort financiar, iar in cele ce urmeaza voi incerca sa dovedesc acest lucru. Costul de achizitie este doar un efort financiar fiindca vazut de-a lungul perioadei cat detinem automobilul nu acesta ne scoate bani din buzunar ci devalorizarea automobilului. Pentru a intelege cat mai bine acest lucru voi da cateva exemple.

Sa vedem de ce nu exista cu adevarat costul de achizitie. Sa ne imaginam o situatie simpla. Vreti sa va cumparati un automobil, sa zicem la , cu , poti seta orice valoare dorita pentru costul de achizitie. Sa zicem ca vindeti automobilul la o saptamana dupa ce ati cumparat-o, tinand cont ca este la mana a doua aveti toate sansele sa o vindeti la aceeasi bani. Deci costul de achizitie este practic zero. Aveti in portofel aceeasi bani ce ii aveati si acum o saptamana. In cazul in care automobilul este nou isi pierde din valoare chiar in momentul in care iese din fabrica dar urmatorul exemplu este mai edificator indiferent de starea masinii, nou sau la mana a doua. Sa zicem ca vindeti automobilul la o saptamana dupa ce ati cumparat-o, tinand cont ca este nou isi pierde din valoare chiar in momentul in care iese din fabrica. Dar daca ar fi fost la mana a doua ati fi avut toate sansele sa o vindeti la aceeasi bani iar costul de achizitie in cazul acesta este practic zero. Urmatorul exemplu este mai edificator indiferent de starea masinii, nou sau la mana a doua.

Daca o vindeti dupa 5 ani, cat v-a costat achizitia masinii? Cei ? Clar nu fiindca in momentul cand vindeti automobilul o buna parte din bani se reintorc in buzunar, aproximativ dupa 5 ani in cazul cel mai fericit. Deci clar costul de achizitie pentru acest automobil este diferenta de bani dintre cei pe care ii dati in momentul in care cumparati automobilul si bani cei ii luati in momentul in care vindeti automobilul, si anume . Suma aceasta reprezinta devalorizarea automobilului de-a lungul celor 5 ani. Costul de achizitie se dovedeste a fi intr-un final costul de devalorizarea al masinii. Acesta fiind doar unul dintre multele costuri ce le implica masina personala. Puteti vedea acest lucru pe pagina de start. Daca sunteti curiosi cum am calculat acele valori pentru depreciere si valoarea automobilului dupa un numar de ani puteti intra pe pagina de calcul al devalorizarii ce iti arata cat se devalorizeaza propriul automobil de-a lungul timpului dar mai ales iti da posibilitatea sa ajustezi asa cum doresti parametri in functie de care se devalorizeaza.

Sa vedem de ce nu exista cu adevarat costul de achizitie. Sa ne imaginam o situatie simpla. Vreti sa va cumparati un automobil, sa zicem la mana a doua cu 10000 €. Sa zicem ca vindeti automobilul la o saptamana dupa ce ati cumparat-o, tinand cont ca este la mana a doua aveti toate sansele sa o vindeti la aceeasi bani. Deci costul de achizitie este practic zero. Aveti in portofel aceeasi bani ce ii aveati si acum o saptamana. In cazul in care automobilul este nou isi pierde din valoare chiar in momentul in care iese din fabrica dar urmatorul exemplu este mai edificator indiferent de starea masinii, nou sau la mana a doua.

Daca o vindeti dupa 5 ani, cat v-a costat achizitia masinii? Cei 10000 €? Clar nu fiindca in momentul cand vindeti automobilul o buna parte din bani se reintorc in buzunar, aproximativ 6772 € dupa 5 ani in cazul cel mai fericit. Deci clar costul de achizitie pentru acest automobil este diferenta de bani dintre cei pe care ii dati in momentul in care cumparati automobilul si bani cei ii luati in momentul in care vindeti automobilul, 3228 €. Suma aceasta reprezinta devalorizarea automobilului de-a lungul celor 5 ani. Costul de achizitie se dovedeste a fi intr-un final costul de devalorizarea al masinii. Acesta fiind doar unul dintre multele costuri ce le implica masina personala. Puteti vedea acest lucru pe pagina de start. Daca sunteti curiosi cum am calculat acele valori pentru depreciere si valoarea automobilului dupa un numar de ani puteti intra pe pagina de calcul al devalorizarii ce iti arata cat se devalorizeaza propriul automobil de-a lungul timpului dar mai ales iti da posibilitatea sa ajustezi asa cum doresti parametri in functie de care se devalorizeaza.

Chiar si in cazul in care nu mai vindeti niciodata masina si o tineti pana ii cad rotile, tot cost de devalorizare este. Este un cost de devalorizare de 100%. S-a devalorizat pana la 100% de-a lungul anilor ce ai folosit-o, adica numai este buna de nimic. Exista si situatii in care vinzi masina mai scump, aceasta castiga valoare de-a lungul timpului, dar acestea sunt exceptiile de la regula. In mod obisnuit si in marea majoritate a cazurilor automobilele se devalorizeaza.

Este adevarat ca bani bagati la inceput in achizitia masinii sunt bani blocati si un efort financiar destul de mare pentru majoritatea, dar asta si sunt un efort financiar si nu bani cheltuiti si deja aruncati pe geam, fiindca ii poti pune in portofel din nou, in momentul vanzari automobilului, fie integral sau partial. Nu poti spune ca bani depusi la banca cu depozit la termen sunt bani cheltuiti. Sau poti spune?!

Bani cheltuiti ce ies din buzunar ce nu se mai intorc sunt bani scosi din buzunar de devalorizarea automobilului. Asa cum puteti observa pe pagina de start costul de devalorizare este dezactivat cand intrati pe pagina fiindca multi dintre noi, pe buna dreptate, nu considera devalorizarea ca fiind un cost lunar. Asta fiindca devalorizarea masinii nu ne scoate practic bani din buzunar luna de luna ci doar odata, dupa incetarea folosirii automobilului cand faceti diferenta dintre suma ce ati datat-o pe automobil si suma ce o mai aveti in urma ei dupa ce nu o mai folositi. Este util sa distribuim devalorizarea automobilului lunar sau anual mai ales in cazul in care vrem sa comparam costurile a doua masinii. Facem astfel o comparatie cat mai corecta intre doua automobile. Pe multi dintre noi ne intereseaza doar sa stim la cati bani sa ne asteptam sa scoatem din buzunar luna de luna dupa ce am luat automobilul si sa fim pregatiti financiar pentru asta. Calculatorul de pe pagina de start incearca sa acopere toate aceste situatii pentru care ar putea fi folosit prin libertate cat mai mare asupra calculului. Puteti activa si seta devalorizarea, asa cum doriti, fie automat, fie manual, fie calculat cu parametrii proprii cu calculatorul de pe pagina devalorizarea automobilului.

Asadar viziunea ce o promoveaza acest site este ca nu exista cost de achizitie ci doar cost de devalorizare. Cost de devalorizare ce face parte din costurile totale ale automobilului alaturi de multe alte costuri. Costurile totale ar trebui sa fie costurile care ar trebui sa ne intereseze pe toti. Pentru a descoperi si vedea toate costurile ce le implica un automobil intrati pe pagina de start.

Motivele externe ce au dus la apartia Costuri Auto

Pana acum am expus motivele personale si viziunea acestui site, mai avem si motivele externe pentru care s-a ajuns la crearea Costuri Auto.

Cati dintre noi cunosc sau au auzit de situatii in care cineva isi cumpara o masina ca dupa aceea sa aiba mari dificultati in intretinea si folosirea acesteia? Sau chiar cazuri extreme in care se ajunge ca masina sa stea in fata blocului fiindca nu sunt bani pentru folosirea acesteia. O regula nescrisa a societatii despre auzitul si stiutul de genul spune clar ca niciodata nu e vorba despre noi, intotdeauna e vorba despre altcineva. Banuiesc ca majoritatea stiu cel putin o situatie de genul. Se ajunge la astfel de situatii nu fiindca si-a luat o persoana anume masina, ci pentru ca a pus problema costurilor gresit, persoana respectiva a considerat efortul financiar de achizitie ca cel mai important si la socotit a fi si costul principal al masinii. Ceea ce nu poate fi mai fals fiindca asa cum am stabilit mai sus costul de achizitie este doar un aparent cost iar in al doilea rand nu de putine ori costurile anuale de detinere si uz al automobilului depasesc suma de bani cu care a fost achizitionat automobilul. Pe o perioada de 5 ani sau mai mult, costurile de detinere si uz depasesc cu usurinta, in majoritatea cazurilor, suma de bani cu care a fost achizitionat automobilul. Daca nu iti sunt inca clare aceste costuri, si care sunt, iti recomand sa intri pe pagina de start si sa cauti sa intelegi calculatorul de acolo. Momentan iti sugerez sa termini de citit aici iar la sfarsit sa intri pe pagina de start.

Problema nu este, asa cum am auzit adesea, ca isi ia cineva masina, ci ca nu si-a facut bine bugetul. Masina in zilele noastre este in marea majoritate a cazurilor o necesitate si un bun pe care ar trebui sa il aibe oricine are nevoie. Nu doresc ca aceste calcule sa descurajeze in nici un fel achizitionarea de automobile, ci din contra incurajez pe oricine are nevoie si doreste, doar sa stie la ce sa se astepte si sa fie pregatit pentru cheltuielile ce vor urma. Sa stii, este un prim pas si adesea cel mai important pentru evitarea eventualelor neplaceri. Chiar este de preferat ca cati mai multi oamenii sa aibe masina personala, fiindca asta inseamna libertate de miscare, inseamna mai multa miscare si activitate, inseamna o economie mai dinamica si mai buna, inseamna mai multa prosperitate.

Persoanele ce ajung in astfel de situatii nu au stiut in primul rand la ce costuri sa se astepte. Adesea este vorba de o situatie in care si-a luat o masina ce l-a costat dupa achizitie peste posibilitatile financiare la momentul respectiv. Nu e nimic de invinuit la persoanele in cauza fiindca nu exista astfel de discutii in general, marea majoritate a oamenilor nu pun problema in termeni de costuri de folosire si detinere, ci doar cat te costa sa cumperi un automobil. Este adevarat ca este un efort financiar dificil pentru majoritatea dar nici pe departe cel mai importat aspect financiar cand vine vorba de un automobil. Costurile de detinere si uz sunt sunt si ele eforturi financiare doar ca sunt multe si par mici fiecare in parte, mai ales, in comparatie cu efortul de achizitie, de aici si posibila iluzie ca, costul de achizitie este cel mai important cost. Insumate insa toate aceste costuri mici de-a lungul timpului se dovedesc a fi mult mai mari decat costul de achizitie. Pot ajunge atat de mari aceste costuri, incat efortul financiar de achizitie sa paleasca in comparatie cu costurile de detinere si uz.

Avem de a face cu o problema colectiva de mentalitate cu efecte la nivel de individ. Ar trebui sa ne schimbam cu toti perspectiva de la efortul financiar de achizitie la efortul financiar de detinere si uz. O astfel de schimbare de perspectiva este benefica mai ales in termeni de o mai buna administrare a bugetului personal dar nu numai.

Acesta este un alt motiv pentru care s-a ajuns la acest site, vazand dificultatile financiare cu care se confrunta destul de multe persoane in intretinerea si folosirea automobilul propriu. Costurile unui automobil le-am impartit in multe categorii asa am ajuns sa vad ca nu exista cost de achizitie si ca costurile de intretinere anuale sunt mai mari ca suma de achizitie a automobilului.

Concluzii

In primul si in primul rand cu toti ar trebui sa stim la ce costuri ar trebui sa ne asteptam dupa ce ne-am luat un autoturism. Nu spun acum ca vor scadea costurile de intretinere automat, si cine stie cat, cel mai probabil nici nu vor scadea asa mult, dar vei stii la ce sa te astepti. Problema pentru multi nu sunt costurile ridicate ci faptul ca sunt nepregatiti, nu stiu la ce sa se astepte. De multe ori stiind la ce sa te astepti gasesti anticipat solutii si esti mai bine pregatit in fata problemelor ce ar putea aparea. Stiind la ce costuri sa te astepti pe parcursul folosirii unui automobil te poate ajuta sa gasesti din timp solutii financiare pentru acoperirea costurilor auto si te poate feri de problemele financiare ce s-ar putea aduna de-a lungul timpului.

Intotdeuna cu cat stii mai mult la ce sa te astepti cu atat iti faci viata mai usoara.
Distribuie prietenilor si apropiatilor pentru ai ajuta sa isi cunoasca mai bine costurile propriului automobil si poate chiar sa isi schimbe perspectiva.